Wednesday, December 29, 2010

SMILE a.k.a SENYUM

Memang x dinafikan yang kte nie x sering dan mudah untuk senyum..sbb utama adalah mood kte sndiri.. yelah.. kte xsmstinya berkeadaan dlm mood yg baik sahaja kan? adakalanya kte akan merasa tertekan, duka, sedih, lesu dan sebagainya yang secara tidak langsung akan membuatkan diri kita ini berada dalam keadaan -ve thinking dan menjadi susah untuk senyum... em,,kte akan senyum apabila kte berada dlm keadaan gembira, happy, bahagia dan banyak ag faktor2 kte bleh senyum..kalo mengikut jangkaaan umur,,remaja skrg nie adalah golongan yg paling byk mempunyai jenis2 mood..kalo mereka merasa gmbira,,mood mereka akan menjadi baik dan begitu jugak sebaliknya..remaja kini lebih gemar mengikut kata naluri hati masing2 berbanding dr akal fikiran mereka..ini adalah kerana..golongan remaja skrg lebih terdedah kepada perkara2 yang mungkar..aaahh..sudah!!!alih topik plak an??!!kaakakaka..ok.,seperti yang anda sndiri sedia mklum,,terdapat byk kelebihan jika kte sntiasa senyum..salah 1 darinya adalah jika kita sntiasa senyum, owg akan mudah mendekati kte kerana mereka merasakan yg kte nie peramah n mudah bergaul..!hehehehe..jadi kite perlu sntiasa senyum lebih2 lagi jika kte masih bawu di sesuatu tmpt seprti contoh,,anda bawu sahaja bekerja di slh sebuah syarikat,,anda perlu sntiasa senyum supaya rakan2 sekrja anda disitu akan senang dengan kehadiran anda..xslh sekiranya kte berpura2..kerana lame2 kelamaan anda akan biasa ngan aktiviti(senyuman),,hhahahaha..ag satu kelebihan senyum adalah kte akan dpt menutup segala masalah yg menimbun di dalam otak kte nie dripada diketahui oleh orang lain..! yeah,,,:-) so,,dibawah ini mengandungi beberapa kelebihan senyum yg lain yg aq peroleh dr internet..read this plz k,,


1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.


Ini adalah antara kelebihan2 yg smpat sy masukkan..kalo nak tau ngan lebih ag, carilah sndiri k,,hehehehe..so, kepada semo owg,jgn lupa senyum okay..!:-)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...