Monday, August 22, 2011

TINGGAL 8HARI SAHAJA LAGI

Hye..

Assalamualaikum,,

So so so so sorry so muchhh to readers sebab dah lama tak update cite-cite baru yang hot dalam kehidupan saya di dunia ini sejak akhir-akhir ini..hu9..

Memang tak dinafikan 'MAKIN NAK RAYA, MAKIN SIBUK'.. 'MAKIN BESAR, MAKIN BANYAK YANG PERLU BUAT'.!! Rumah besar, kerja lagi banyak..mau pengsan wo!!ha3x. ayoyo~ ..yewla..takkan la nak tengok je mak buat keje sowang-sowang.. dah la pompuan..jawabnya memang kena buat la keje-keje umah!huhuhu..takpe..suka sangat//. tutt~~~..

Pejam celik, pejam pejam pejam dan pejam lagi, pastu celik sampai tengah malam!lepas tue tak larat nak bangun sahur..!ha3x. padan muka.kakakakkaa.. eh..diam-diam lagi seminggu je an kita berpuasa. sedih?? atau gembira?? happy?? eemmm...Kalau orang Islam yang tinggal kat Makkah, Madinah, Mesir dan negara-negara Islam yang lain kebanyakkannya akan sedih nak meninggalkan bulan puasa a.k.a bulan Ramadhan yang mulia ini.Sebab bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh dengan ketenangan.., Pahala berlipat kali ganda,, & hantu-hantu pun tak dapat nak ganggu manusia..hahaha3x.., Padan muka!!

Tapi sebaliknya dengan orang-orang seperti kita ini lebih suka menyambut Bulan Syawal sebab tak payah nak puasa,, tak penat..!! dan yang paling best sebab dapat duit raya..,,Kalau bulan puasa je mesti nak merungut,,! Cepat naik angin,, suka mara-mara sebab lapar, penat! malas nak layan orang lain! Asyik tidur je memanjang sampai tak sedar rumah dah penuh dengan daun-daun berguguran serta longgokan sampah bertaburan dengan banyaknya..! amboi-----`.

Jadi,,fikir-fikirkanlah.. dalam masa tinggal tak lebih dari 8hari saja lagi sebelum menyambut bulan Syawal yang dinanti-nantikan...,marilah kita melakukan sebanyak mana amalan-amalan baik yang kita mampu untuk bekalan di Akhirat nanti..,

Akhir kata,

semoga Bulan Ramadhan ini kita diberikan keberkatan,
dan semoga Bulan Syawal ini kita diberikan kegembiraan.

Amin~~

Thursday, August 18, 2011

Ini macam nombor telefon dia.;!

Assalamualaikum kkawan-kkawan sekalian,,hehehe..

ada sihat?? good..,,so bleh la baca my posting kali ini..heehehe..

_____________________________________________________________________
INI MACAM NOMBOR TELEFON DIA laaaaa...

dah abis setahun kot rasanya dah tak contact each other by phone.! jarang sekali on9 facebook.., yewla..orang dah tunang~hu9huhu9..

Dan hari ini dalam sejarah yang membuatkan aku berfikir sepanjang hari ini tak henti-henti.. boleh percaya kerk?? mimpi kerk?? betul-betul kerk nie?? hayoi~~~...

Around pkol 12 lebih..atau nak lebih tepat lagi pkol 12:35 tengahari..18.8.2011.. hari Khamis.. i've got 1 incoming call menggunakan WITHELD number..!terkejut & excited to know who are calling me..! tapi disebabkan ketakutan dan kekejutan datang lebih dari kegembiraan,,si dia kah?? aku biarkan saja calling itu tanpa berjawab!.. sebab masa itu masih lagi dalam keadaan terkejut sangat sambil sedang berfikir siapa la yang tepon nie..;.. then, baru saja nak angkat, nak tekan butang hijau,, ttibe.. ringtone terhenti.!!!huhuhuhu9..susah!

mesti kowang tertanya-tanya kan macam mana aku boleh tahu yang si dia yang tepon~~?!. sebenarnya,,macam nie,, masa kami still together,,si dia selalu juga guna WITHELD number tue.. jadi sebab tue la aku dapat agak yang mesti si dia nie..hehehehee..

Aku nak tepon balik pown tak boleh,,sebab dia guna WITHELD number! nombor tepon si dia, dah buang!!hhmmm..pasrah sajalah....,,

Bila pikir-pikir kan, kenapa ek dia call?? ade apa-apa nak bagitahu kerk?? atau dia nak jemput majlis kawin dia??huhuhuhuhuhuhu...disebabkan kau call aku tengahari tadi,,otak aku nie asyik teringatkan kau saja.!!aduishhh~~!..

???????????

masih lagi tertanya sampai sekarang~

Wednesday, August 17, 2011

Perlu Kerk Tunjuk Perasaan???

hye kawan-kawan,

Assalamualaikum,,

Selamat menyambut hari Nuzul Al-Quran,,


Selamat bercuti kepada sesiapa yang sedang bercuti.,,

Selamat bekerja kepada sesiapa yang kena bekerja,,

eh eh eh..dah abis waktu keje la.!! ha3x..

hah..berkisarkan tentang tajuk yang nak dibahaskan,, apa pendapat kowang?? perlu atau tidak?? perlu kerk kita tunjuk perasaan?? perasaaan apa?? perasaan suka?? duka?? sedih?? senang?? yang +ve atau yang -ve?? hah..jawab jangan tak jawab! ha3..

Memang manusia nie dilahirkan dengan wujudnya perasaan,,setiap orang ada.! tipu la kalau xde an,,sebab semua orang penah ada perasaan kat someone an?? hah..itulah contoh perasaan,!ha3.. perasaan suka kat seseorang itu bagus,,ahhh..apa aku merepek nie??

tapi ingat...,,baca betul2x..perasaan tau, bukan perasan!ha3..lain maknanya tue.:)

Kenapa ek kalau kita tension a.k.a dalam keadaan tekanan, kita mesti marah?? tunjuk perasaan la tue sampai mengamuk sakan,,habis barang-barang dibaling sana-sini. banyak rugi wow.!hahahhahaa... kalau berdendam ngan orang lain, mesti nak bomohkan la.. nak bagi orang yang kita berdendam itu menderita,, tak ingat kerk kita yang satu hari nanti kita akan terima balasannya..!! tunggu jela masanya.!ha3..

Sememangnya bulan Ramadhan memang banyak menguji kita dari pelbagai aspek,, yewla.. dah la cuaca panas, tekak kering,! hati pown jadi panas..mudah sangat naik angin,,! ha3. relax la.. ini dugaan kecik je.. waktu buka puasa nanti minum la puas-puas..!sampai senak.!ha3.. ish2x, tak nak la mendoakan orang jadi cm tue, xbaik..biarlah kita berdoa supaya orang-orang sebegitu termasuklah kita sendiri sentiasa bersabar., dan ceria selalu,amin~..

ok la..selamat menyambut hari Nuzul Al-Quran,, banyak-banyakkanlah amalan~.. kalau tension2x tue,,lebih baik baca Al-Quran..pegi ngaji..dapat pahala lagi..heheehe.. ok.

selamat berpuasa

dan

selamat berbuka..:).;

ingat,,esok puasa lagi aw..!;he3

Sunday, August 14, 2011

kehidupan dulu & sekarang,,,;ada beza kerk?

Assalamualaikum kawan-kawan,,

Good evening.,

selamat petang.,,ala-ala-ala.,,penat kerk berpuasa nie?? rasa lemah je badan ek?? sabar k,, lagi beberapa jam saja nak buka..,kalau kat Selatan macam saya nie tak sampai 5jam saja lagi nak berbuka puasa!!..hari nie cuaca agak panas dan kering.,,tekak pown lagi la bertambah kering.!! hahahhahaa..so, untuk tidak terlalu memikirkan sangat soal kelaparan,,..apa lagi..habiskan masa di depan laptop & update blog..,!ha3.mudah kan?? tak payah keluar rumah sbb for sure la kat bandar terutama kat shopping mall memang sangat-sangat sesak dipenuhi dengan orang ramai.! yang heran nye,,bukan aja orang melayu Islam yang ada,,selain dari tue pown ada.!hahhahhahaa.. no komen! tuttt~..baju raya dah beli lom?? banyak tak?? colour apa?? hahhaha..asyik tanye je ek?? saje je..nak amik berat pasal u allz dan disamping dapat memanjangkan entry post kali ini..ha2.sambil menyelam minum air.! good word!ha3.

kalau kenang-kenang balik cara dulu dengan sekarang,,sangat berbeza kan?? banyak benda yang lain dah sekarang..tak kira dari segi percakapan, pakaian, pemikiran, dan banyak lagi!! see??..betul tak?? kalau dulu cakap mesti guna ayat baku,,.sebijik macam kat dalam buku.! Saudara saudari..!hehehe..tapi sekarang guna kau aku aja..ada yang lebih teruk siap panggil lu gua.!ha3...dunia oh dunia~ dari segi pakaian plak tak payah cakap la.., semakin pendek dan kecik.,aku nak tengok pown segan..mintak ampun~..hu9.. kalau pemikiran plak,,sekarang nie ramai orang yang berfikiran terbuka,,tak macam dulu.! maybe sebab ilmu, pengalaman yang mengajar kita untuk tidak terlalu kolot berfikir dalam membuat keputusan..,tapi jangan terbuka sangat fikiran tue..! perlu jugak ada limit untuk keselamatan~..

Sambutan Hari Raya Aidilfitri ada beza tak?? hhhmmm....ada jugak kan?? kalau dulu kena buat ketupat sendiri..tapi sekarang tak payah dah! beli je kat kedai.terus dapat!ha3..tak payah susah-susah buat.! kesannya,,,anak-anak muda sekarang nie ada yang tak tau cm ner nak anyam ketupat termasuklah aku.! fail = gagal.!hhahahaa..
baju raya dulu ngan sekarang pown lain fesyen nye..! sekarang nie lebih banyak pilihan., cantik-cantik plak tue.., kalau dulu hanya ada baju kurung biasa,.sekarang dah ada baju kurung pahang, kurung moden, kebaya, kebarung.! hah..banyak kan?? pilih jela nak yg mane,,;:)..kuih raya??hahahhaa..nak cite gak kerk?? hhmmm..sekarang banyak KUIH TUNJUK je..,malas nak buat,apa lagi,,beli jela.ha3.. tapi ada juga persamaan menyambut hari raya ini. adat yang kita selalu buat tiap-tiap tahun iaitu sesi Salam bermaafaan.,,! setiap pagi hari raya,, kite digalakkan untuk bermohon ampun & maaf sesama manusia terutama keluarga.! memang banyak dosa yang kite pernah buat,,jadi diharapkan agar permohonan maaf itu diterima oleh Allah.amin~.. hah..apa lagi? duit raya..,!! yeah..semestinya akan kekal hingga akhir zaman! musim raya nie la cara yang terbaik untuk mengumpul duit.!he3..tapi ingat..dah dapat duit tue, simpan okay! untuk masa depan..hahahahaa..

so, cm ner?? banyak kan bezanya?? apa yang penting adalah kita kena menjaga adat tradisi agama kita disamping sentiasa berdoa kepada Allah agar diberikan kegembiraan menyambut hari kemenangan untuk umat Islam iaitu Hari Raya..dan semoga amalan baik kita diterima oleh-Nya..amin~..

Friday, August 12, 2011

oh cinta,,dimanakah kamu??

Cinta..cinta..cinta..!!!

Kenapa kite kena bercinta??

Kenapa kite mudah sangat jatuh cinta??

dan kenapa kite mudah cepat jatuh cinta??


hah..tengok..! memang banyak persoalan yang muncul terkeluar dari mulut kita yang comel nie kalau nak cite pasal cinta..! sedangkan kite xtau jawapan pada setiap soalan tue?? sehingga sekarang la xde lagi jawapan yang dpt diberikan.!! eemmmm...


kenapa kite boleh suka kat orang tue??


Hah..terkeluar lagi persoalan..ahhaahahhaa..

Memang la kalau bercinta nie,,bahagia memanjang!!..selalu senyum-senyum sowang-sowang.. lagi2x pas abis gayut..!!still lagi terbuai-buai dengan suara sang kekasih an..??? hahahahaha.. kalau tak text,mesti rindu..rindu nak jumpa la..rindu nak mesej la..rindu nak dengar suara la..!! hahaha..macam-macam..,


Tapiii..perit bila PUTUS~...adoyai..nie yang tak gemar nie,,!! tipu la an kowang-kowang nie yang x penah putus cinta!! sedangkan sebaik-baik orang pown akan penah hadapi gak..ini kan pulak macam aku yang tak berapa baik nie..!!hehehehe..tapi mmg btol la..sangat peritt..!! lebih-lebih lagi si pumpuan..!! mmg makan hati lebih.! bengkak je mata..! lemah saja badan! cinta oh cinta~

Ingat lagi masa sekolah-sekolah dulu,,kalau suka kat seseorang tue, mesti kena bagi surat cinta..dalam surat tue, macam-macam la ditulisnye.. siap ngan bedak ag, biar wangi bau surat cinta tue....!!
hahahaa..kalau ingat-ingatkan balik, mesti kelakar an..??


Walaupun aku tak ada banyak bf sebelum nie,,tapi banyak sebenarnya pengalaman yang aku dapat dari hubungan aku ngan si dia.! ada baik..dan ada yang buruk.! tapi banyak yang buruk la..hahhaa..mungkin dengan perangai aku yang tak berapa baik nie an..hahahaha..

Bila single nie..rasa nak ber-couple plak!

bila dah together..rasa rimas plak.!

ayoyo...macam mana ini..

cinta oh cinta.!!

Wednesday, August 10, 2011

RENUNGAN BERSAMA

Hye kowang..,,

Assalamualaikum,,

Selamat berpuasa yew kkawan.,,:.

Wow..sudah hari ke-10 kte berpuasa..lagi 20hari saja kte kena berpuasa..sblm menyambut kemenangan untuk umat Islam..HARI RAYA AIDILFITRI..so, kowang dah wat preparation lom?? dah beli apa yang patut?? dah beli baju raya?? dah cat umah?? dah wat kuih lom?? hahahaha.. macam-macam nak kena buat kan?? yewla..raya setahun sekali..kite pown xtau sama ada kite akan dapat menyambutnya untuk tahun-tahun yang akan datang!..hehehehe..

Secara honestly,, saya belom wat apa-apa pown lagi.. belum beli baju raya,, blom wat kuih raya.. cat umah?? emm,,tahun nie tak cat umah pown,!he3..,raya dah nak dekat..,,orang lain semua dah beli sikit-sikit.., beli last minute la jawabnye..hu9.

ok la..done untuk cite pasal puasa dan raya,,sekarang kite cerita pasal topik utama kite..hehehe.. mukadimah je dah panjang..,,kakakakaa..

Sejak kebelakangan ini kan,, negara kita nie sering dikejutkan dengan kehilangan anak,, dan pembunuhan..yang rata-rata mangsanya adalah dari golongan kanak-kanak dan remaja.! kejam sangat kan,?? diculik, dirogol, diperkosa,.dibunuh..! tak cukup dengan itu, dicincang, dan dibakar.!! isshhh..tak sanggup rasanya nak baca artikel-artikel itu semua..! gerunnn rasanya.! harap-harap sangat saya tidak akan menghadapinya..amin~..

kenapa ek ada orang sanggup memperlakukan sebegitu?? tiada Iman kah mereka? tiada perasaan kah mereka? cuba la ek kalau-kalau ahli keluarga mereka yang kena,,,apa agaknya reaksi dan respons mereka?? mesti geram an,?? mesti kecewa an?? jadi,,pikir-pikirkanlah itu semua,,!!!

Ini hanyalah untuk renungan sahaja..,selamatkan negara kita..dari jenayah..!!

lastly, selamat berbuka.:)

Tuesday, August 9, 2011

saya tak suka main mercun.!!

Kenapa kalau bulan raya aje,kena main mercun?? perlu kerk itu-itu semua?? dah bertahun-tahun hidup kat dunia nie, dah bermacam-macam berita yang dah kite dengar pasal mangsa mercun nie.! mmg banyak kan?? tapppiii..nape masih ada lagi orang yang degil yang nak main mercun lagi..! dunia oh dunia,! tak serik!


Sebenarnya yang suka main mercun nie tau kerk apa maksud detail mercun??

hah..meh aku bgtau..:;

Mercun yang berasal dari negara China adalah sejenis perkakas letupan kecil yang direka terutamanya untuk menghasilkan bunyi bising yang amat kuat, terutamanya dalam bentuk dentuman kuat. Apa-apa kesan visual turut bersampingan dengan tujuan ini. Mercun mempunyai sumbu dan dibalut dengan longsongan kertas yang sangat tebal agar dapat menampung letupan besar.

Kesan: Pencemaran bunyi, risiko kecederaan serta risiko kebakaran.

Hah..tengok la..kesan dari main mercun! ada yang putus jari..tapak tangan.. ada yang hidup.. ada yang mati..sampai pecah muka! nak kerk??hmmm..,,

Di negara kita sebenarnya dah mengharamkan pembakaran mercun sebab kadar kecederaan meningkat terutama di musim perayaan Hari Raya Aidilfitri.


Jadi, renung-renungkanlah..dah fikir-fikirkanlah apa yang terbaik untuk kowang.!



Sunday, August 7, 2011

Nak buka Puasa apa lagi ek??

Assalamualaikum,

Hye kawan-kawan,,apa kabar?? alhamdulillah,,hari nie merupakan hari ke-7 kite berpuasa,,dan alhamdulillah again sebab saya masih lagi dpt berpuasa..~..

Emm.. Baru hari ke-7 dah pening nak makan apa untuk buka nanti.!..tak tau menu apa lagi nak makan..?? ha3..baru 7hari..blom hari last lagi..hehhehehehe..

1st day = mee hun sup
2nd day = mee hun goreng
3rd day = nasi putih
4th day = nasi putih
5th day = nasi putih
6th day = roti jala

Hah..see,,xdela gempak sgt..sebab kebanyakannya nasi je kan.?? jimat..agpown umah saya takde ramai sgt orang.! so, masak jela yang minimum tapi mengenyangkan,; hu9.. so..kowang ada ape2 cadangan tak untuk menu berbuka puasa??

Sebenarnya, banyak lagi menu yg blom buat,,mcm mee goreng, mee kari, mee hailam, mee bandung, nasi ayam,,..!!hahahahaha..hah..banyak kan?? cuma malas je nak buat,,! Tunggu adik-beradik balik, barulah buat menu yang sedap-sedap.!he3.

ok la..nak get ready untuk siapakan juadah berbuka puasa untuk hari nie.,kalau nak tau saya buka apa hari nie,,jom la datang rumah..hehehee..

HAH.., Sebelum makan tue,,jgn lupa baca doa berbuka dahulu ok.,:).

macam upin & ipin nie,. pandai dyowg.hehehee..



Selamat berbuka..,:)

Friday, August 5, 2011

PERMOHONAN BIASISWA JPA dah buka.!

Assalamualaikum kawan-kawan,

Apa kabar,? puasa tak hari nie? heheehe..dah bape hari ponteng puasa?? heheehe.. Alhamdulillah sudah hari ke-5 kita berpuasa di bulan yang mulia ini iaitu Bulan Ramadhan...dann..saya juga telah berpuasa selama 5hari.,blom ponteng lagi aw..hu9.

Seperti yang kowang sedia maklum, JPA dah buka permohonan biasiswanye.. jadi, apa tunggu lagi?? meh r kita ramai-ramai mohon..mane la tau,,kot-kot dapat.!:).hopefully;:

kowang tak tau mcm mane nak bukak laman web JPA?? emmm..senang saja..ada banyak cara bleh guna.:

A. search kat google..,then, tulis JPA..then, click kat result yang paling atas tue! senang an..he3

atau

B. kalau susah..meh saya bagi link JPA..: JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA.

lepas click, akan tertera seperti ini,

Lepas itu, tekan mouse awak tue kat Permohonan Program Penajaan Ijazah Dalam Negara yang ada anak panah tue,:;

Selepas sudah isi borang-borangnye.,kowang kena print slip permohonan itu dan hantar ke alamat yang tertera..,:)
Selamat mencuba,

Wednesday, August 3, 2011

SALAM RAMADHAN

Assalamualaikum kepada saudari-saudari dan saudara-saudara,,

Apa kabar?? semoga sihat sentiasa...

dah hampir 1minggu kot tak update blog ini..buzy la katakan.hehehe..xdela..buzy tue satu hal.. tapi yang satu hal lagi ialah kesakitan..iaitu keracunan minuman..agak pelik an.sbb biasanye kita kena keracunan makanan..tapi sebaliknya kepada saya,,inilah padahnya minum air VITAGEN banyak sangat..perut tak kuat nak control..!! kesudahnya,,,hhmmm..ke toilet la selalu..for almost 3days.. payah wooo..huhuhuhuhu..lepas nie taubat tak nak minum lagi air tue,,.hopefully,,!!hah..that's why la saya tidak ada mood untuk menulis apa-apa..lemah saja badan..tapiii,, alhamdulillah sekarang sudah pulih 100%..

Kalau anda perasan,,saya masih lagi tidak memberi ucapan salam Ramadhan lagi dalam blog ini kan..? hu9..rasanya tidak lambat kot untuk saya katakan sekarang kan..?hehe.. ala,,bagi la can sama saya..bukannya saya sengaja..hehehe.. agpown baru 3 hari puasa..heheeh..ok..

disini saya ingin ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN BULAN YANG MULIA kepada rakan-rakan blog saya.., Diharap agar anda semua perbanyakkan-lah amal ibadah dan semoga segala amalan kita diterima oleh Allah..Amin~



ok..done:)..fuuhhh..lega rasanya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...